Aku bukak peti ais, ada sotong ngan ketam. Hmmmm masak ketam pun okeh gak. Nak masak apa? Gulai? Kari? Iskh.... cam tak best lak nak masak lauk bersantan malam-malam cengginih. Last-last aku teringat member aku Wana penah post satu resepi pasal Ketam Cili kat facebook dia. Apalagas, dengan cargas aku bukak pc. Sambil mendefrost ketam, aku sibuk bukak facebook.
Resepi ringkas dan mudah. Nasib baik sumer bahan tu ada kat dapur. Voila! Ketam Cili ala Wana siaaaaaappppppp!
Resepi (aku letak kat sini tanpa kebenaran Wana... aku pedulik hape... wakakakakakakaka)
nih aku copy paste dari facebook dia... kok salah ejaan ke hape... salahkan Wana (kuikuikui... ampunnnn Wana)
Ketam Cili ala Wana
4 ekor ketam belah 2 (aku ada 2 ekor ketam jer)
2 labu bawang besar saiz sederhana
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
Stok ayam seketul
* semua bahan2 atas ni blend dengan minyak dalam 3 sudu besar so that dia jadi lumat betul macam emulsion. Itu orang takleh teka apa ada dalam gravy dia sebab lumat betul.
Cili boh 2 sudu (ikut pedas yang disukai)
Lada hitam ditumbuk dalam satu sudu (ikut suka tahap pedas nya)
Air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Sesudu kcap pekat
2 sudu besar ss cili
Perhatian: Stok ayam dah masn jadi cek dulu rasa sebelum masuk garam.
1. Panaskan minyak, tumis cili boh, sampai pecah minyak.
2. Masukkan bahan2 kisar tadi.
3. Tumis sampai naik bau.
4.Masukkan air asam jawa, lada itam, sos cili, kicap pekat, garam gula.
5. Masukkan ketam.
6. Tunggu sampai kuah pekat. Jika suka pecahkan sebji telur ke dalam kuah.
7. Setelah masak, angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment