Sunday, February 22, 2009

Sambal Sotong



Saya selalu fail kalau bab masak sambal, walaupun ramai yang kata alaaa sambal senang yang amat membikinnya. I guess, makin senang satu masakan tu untuk di bikin, makin senang la peluang untuk masakan tersebut hancus di tangan ku. Huhuhuhu..

Tapi kali ini, alhamdullilah, I think dah jumpa cara masak sambal sotong yang senang dan confirm jadik! Hehehehe.. this is my recipe

Bahannya
5 ekor sotong sederhana besar
3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
1 labu bawang besar (di hiris)
2 senduk cili giling
1/2 inci belacan*
Minyak
Garam dan Gula
(bahan bertanda * di tumbuk sekali)

Cara-Caranya
1. Bersihkan sotong dan hiris ikut suka. Toskan dan masukkan ke dalam periuk. Layukan sotong sekejap (tanpa air). Agak-agak sotong dah layu, toskan dan jangan buang air sotong yang kita toskan tu.

2. Panaskan periuk dan letak sedikit minyak untuk menumis. Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi dan masukkan cili giling. Masukkan bawang besar dan juga air sotong tadi.

3. Perasakan dengan garam dan gula ikut kesukaan masing-masing.

4. Agak-agak cili tadi telah masak, masukkan sotong dan gaul rata.

5. Siap!

No comments:

Post a Comment